Cheap Everest Base Camp Trek

Days

12

Price from

$800

Overview

Cheap Everest Base Camp Trek is priced at USD800 per pax. It has the same inclusions as our normal package – Mt Everest Base Camp Trek. The only exclusions is the accommodations and meals in the mountains.

Our guide will help you to find the best accommodations on location at the most affordable price. We will try our best to help you to trek to Mt Everest Base Camp on a budget with food and accommodations in the mountains trails.

You will spend about USD30 per day per person for food and accommodation. However, if you bring your own food, you will be able to save more. Expect to pay USD5 to USD10 per meal.

If you are looking a Everest Base Camp Trek without flying, then you can consider this package – Everest Base Camp Trek without flight to Lukla 14 days 13 nights. This EBC Trek will start from Jiri.

Cheap Everest Base Camp Trek Itinerary

Day 1: Kathmandu (1300m) to Phakding (2610m): 7 hours Lodge in Phakding

Day 2: Phakding to Namche (3440m): 6 hours

Day 3: Aclimization at Namche (3440m)

Day 4: Namche Bazar to Tengbuche Monastery (3860m): 6 hours

Day 5: Tengbuche Monastery (3860m) to Dingboche (4360m): 6 hours

Day 6 Acclimatization at Dingboche (4360m)

Day 7 Dingboche (4360m) to Lobuche (4940m) 5 hours

Day 8 Lobuche – GorakShep (5170m)- Everest Base Camp (5300m)- Gorakshep: 8 hours

Day 9: Gorakshep to Kalapatthar (5545m) and downhill trek to Pheriche: 8.5 hours

Day 10: Pheriche to Namche: 6 hours

Day 11 Namche Bazar to Lukla: 7 hours

Day 12 Lukla to Kathmandu (1300m)

Itinerary

Day 1: Kathmandu (1300m) to Phakding (2610m): 7 hours Lodge in Phakding

Duration

08 hrs

Transportation

Plane, Walking

Meal

Breakfast

Accommodation

Not Available

Highlights: Thrilling flight experience on second deadliest airport on the earth.

05.00 am: Pick up from your hotel to airport.

05.30 am: Arrive at Kathmandu’s domestic airport to catch your flight to Lukla.

06.30 am: Fly to Lukla (2840m)

07.00 am: Arrive at Lukla airport. Collect your luggage and prepare for the trek. It will take about 30 minutes to come out from the Airport. Breakfast in Lukla. Begin your trek after breakfast.

08.00am Start trek to Chheplung (2660m) for 2 hours. NOTE: You will see Kusum Khanguru Peak on your right.

10.00am: Arrive in Chheplung (2660m) and continue your trek to ThadoKosiGaon (2580m). Continue trekking to Ghat (2590m) for 1 hour.

11.00am: Arrive in Ghat (2590m) and continue the trek to Phakding (2610m). This will take about 2 hours. You will have sceneries of beautiful green hills during your trek.

01.00pm: Arrive in Phakding (2610m). Rest & Relax. NOTE: Lunch & dinner in the hotel at Phakding (2610m)

Day 2: Phakding to Namche (3440m): 6 hours

Transportation

Walking

Meal

N/A

Accommodation

N/A

08:00am: Begin your trek after breakfast to TokTok (2760m) for 1 hour.

09.00am: Arrive in Toktok (2760m) and continue your trek to Bengkar (2710m) for 30 minutes. NOTE: You will be able to see the Thamserku (6618m) mountain on your right.

09:30am: Arrive in Benker (2710m). From Bengkar, you can see the view of Thamserku (6618m) on your front right. Continue the trek to Monjo (2840m) for 1 hour.

10.30am: Arrive in Monjo (2840m). You can see the Khumbila Peak (5765m) from Manju. Buddhists believe that this is the holy Himalaya and no one is allowed to climb it. NOTE: We will register and buy the Sagarmatha (Everest) National park entry permit here (included in fees charged), and then we will continue the trek to Jorsalle (2810m) for 30 minutes.

11.00am: Arrive in Jor Salle (2810m) for lunch.

11.30am: Start the trek after lunch to Hilary Bridge for 40 minutes.

12.10pm: Hilary Bridge and start uphill trek to Namche (3440m). This trek will test your fitness levels.

03.00pm: Arrive at Namche Bazar (3440m). Check in hotel. Enjoy the scenic Namche Bazar and splendid view of Kongde (in front), Kusumkhan and Thamserku (at the back). Spend the night in Namche.

Day 3: Aclimization at Namche (3440m)

Transportation

Walking

Meal

Not Available

Accommodation

Not Available

We will hike to the Everest View Hotel at 3900m. It is a 2.5 hours uphill trek. Rest and explore the area. This point offers beautiful views of Kwangde, Thamserku, Kusum Kanguru, Kangtega, Ama Dablam, Island Peak, Peak 41, Lhotse, Lhotse Shar, Nuptse, Everest, Tabuche peak, Cholatse peak, Khumbila and many more.

Return to hotel for lunch and dinner. NOTE: Do not forget to visit the local market fair to shop for goods at cheap prices if you are here on a Friday or Saturday.

Day 4: Namche Bazar to Tengbuche Monastery (3860m): 6 hours

Transportation

Walking

Meal

Not Available

Accommodation

Not Available

08.00 am: The trek begins after breakfast to Kyagjuma (3570m), and then to Sanasa (3650m). This trek will take 1.3 hours. You will then have the option of other trekking destinations from Sanasa (3650m). Whichever your option, the trek will however continue to PhunkiTenga (3250m).

09.30 am: Arrive in Sanasa. We continue a downhill trek to PhunkiTenga (3250m) for 1 hour.
10.30 am: Arrive at PhunkiTenga (3250m). We will have our lunch break here.
11.00 am: Begin the uphill trek to Tengbuche Monastery (3860m). This will take approximately 3 hours.
02.00 pm: Arrive at Tengbuche Monastery (3860m). We will spend the night here.

NOTE: You will get to enjoy beautiful views of Everest (8448m), Nuptse, Ama Dhablam and many other mountains from here. Dinner will be at the hotel.

Day 5: Tengbuche Monastery (3860m) to Dingboche (4360m): 6 hours

Transportation

Walking

Meal

Not Available

Accommodation

Not Available

08:00am: Begin the downhill trek to Deboche (3770m) for 30 minutes, and then continue the trek to Pangboche (3930m) for 1 hour.
09.30am: Arrive at Pangboche (3930m) and continue the trek to Shomare (4070m).
10.30am: Arrive at Shomare (4070m). We will have lunch here.
11.00am: Begin the trek to Dingboche (4360m). 
01.00pm: Arrive at Dingboche (4360m) and check into hotel. We will spend the night at Dingbuche. Dinner will be at the hotel. 

Day 6 Acclimatization at Dingboche (4360m):Day 6 Acclimatization at Dingboche (4360m)

Transportation

Walking

Meal

Not Available

Accommodation

Not Available

Trek to Nagarjuna (5000m) for 4 hours and enjoy the beautiful views of Amadablam, Makalu, Barunche, Chopolo II, and Merapeak. Otherwise, you can take a 3-hour trek to Chukung Village (4750m) and explore the village. Do note that it will take 2 hours to get back from either Nagarjuna or Chukung Village.

Day 7 Dingboche (4360m) to Lobuche (4940m) 5 hours:Day 7 Dingboche (4360m) to Lobuche (4940m) 5 hours

Transportation

Walking

Meal

Not Available

Accommodation

Not Available

08.00 am: Begin the trek after breakfast to Dugla (4600m) for 2 hours, where we will have a tea break upon arrival.
10.00 am: Arrive at Dugla (4600m). We will have our tea break here.
11.00 am: Begin the uphill trek to Lobuche (4940m). This will take 3 hours.
02.00 pm: Arrive at Lobuche (4940m) and check in hotel. Lunch and dinner will be at the hotel. we will spend the night at Lobuche (4940m).

NOTE: You’ll get to enjoy amazing views of the Nuptse, Cholatse and Taboche peak (6495m) from here.

Day 8 Lobuche – GorakShep (5170m)- Everest Base Camp (5300m)- Gorakshep: 8 hours

Transportation

Walking

Meal

Not Available

Accommodation

Not Available

08.00 am: Begin the trek after breakfast to GorakShep (5170m). This will be a 3-hour uphill trek.
11.00 am: Arrive at GorakShep (5170m). Check in hotel and have lunch.
12.00 pm: Begin the trek to Everest Base Camp (5300m). This will take 3 hours.
03.00 pm: Arrive at Mt. Everest Base Camp (5300m).

Note: You will get to see panoramic views of Nuptse, Everest south shoulder, Chamgtse (7543m) Lingtren (6713m), Khumbutse (6639m), and Mt. Pumori (7138m) on your left. We will not spend more than 30 minutes here, due to heavy winds.

03.30 pm: Begin our 2-hour trek back to GorakShep (5170m).
05.30 pm: Arrive at hotel. We will have dinner at the hotel and spend the night at GorakShep (5170m).

Day 9: Gorakshep to Kalapatthar (5545m) and downhill trek to Pheriche: 8.5 hours

Transportation

Walking

Meal

Not Available

Accommodation

Not Available

04.00 am: Wake up and begin our uphill trek to Kalapatthar (5545m) for 2 hours.

NOTE: You can get to enjoy a beautiful sunrise with views of Mount Everest, Nuptse, Mt Pumori, Amadablam, and many other mountains. We will take a 30-minute break here.

06.30 am: Begin our downhill trek back to GorekShep (5170m) for 1 hour.
07.30 am: Arrive at the hotel for breakfast.
08.30 am: Being our downhill trek back to Pheriche (4280m). This will take approximately 6 hours.
10.30 am: Arrive at Lobuche (4940m) and continue the trek to Dughla (4600m) for 2 hours.
12.30 pm: Arrive at Dughla. We will have lunch here at Dughla (4600m).
01.00 pm: Begin the trek to Pheriche (4280m) for 2 hours.
03.00 pm: Arrive at Pheriche (4280m). Check in hotel and spend the night at Pheriche. We will have dinner at the hotel.

Day 10: Pheriche to Namche: 6 hours

Transportation

Walking

Meal

Not Available

Accommodation

Not Available

08.00 am: After breakfast, we will start the trek to Shomare (4070m) for 1 hour.
09.00 am: Arrive at Shomare (4070m) and continue the trek to Pangboche (3930m) for 45 minutes.
09.45 am: Arrive at Pangboche (3930m) and continue the trek to Deboche (3770m) for 45 minutes.
10.30 am: Arrive at Deboche (3770m) and continue the trek to Tengboche (3860m) for 30 minutes.
11.00 am: Arrive at Tengboche (3860m). We will have lunch here.
12.00 pm: After lunch, we will trek for 3 hours to Namche Bazar (3440m).
03.00 pm: Arrive at Namche Bazar (3440m) and check in hotel. We will spend the night here.

Day 11 Namche Bazar to Lukla: 7 hours

Transportation

Walking

Meal

Not Available

Accommodation

Not Available

08.00 am: Start the downhill trek after breakfast to Hilary Bridge for 1.50 hrs.

09.30 am: Arrive at Hilary Bridge and continue trek to Jorsale (2810m) for 30 minutes

10.00 am: Arrive at Jorsale (2810m) and continue the trek to Monjo (2840m) for 30 minutes

10.30 am: Arrive at Monjo (2840m) and continue the trek to Bengkar (2710m) for 30 minutes.

11.00 am: Arrive at Bengkar (2710m) and continue the trek to Toktok (2760m) for 30 minutes.

11.30 am: Arrive at Toktok (2760m) and continue the trek to Phakding (2610m) for 45 minutes. Lunch at Phakding (2610m).

01.00 pm: Start the trek to Ghat (2590m) for 1 hour.

02.00 pm: Arrive at Ghat (2590m) and continue the trek to Chheplung (2660m) for 30 minutes.

02.30 pm: Arrive at Chheplung (2660m) and continue the trek to Lukla for 1.5 hours.

04.00 pm: Arrive at Lukla (2840m) and check in hotel. Overnight in Lukla.

Day 12 Lukla to Kathmandu (1300m):Day 12 Lukla to Kathmandu (1300m)

Transportation

Plane, Walking

Meal

Not Available

Accommodation

Not Available

05.30 am: Wake up and go to Lukla Airport to take the flight to Kathmandu. We expect to arrive in Kathmandu airport around 8.30am.

09.00 am: Pick up from Kathmandu Airport and drive to hotel.

09.30 am: Arrive in hotel and check in. Welcome Drink. Free and easy day.

05.30 pm: Pick up from hotel for dinner with cultural program at Gokarna House Restaurant.

09.30 Pm: Return to hotel. Congratulations! Trek ends.

Price & Terms

 

1 pax = USD900
2 – 4 pax = USD800
5 – 10 pax = USD780
10 pax = USD750

What is included?

  • All land transportation. Pick up from your hotel transfer to Airport on day 1. Kathmandu to Lukla flight ticket on day 1 Pick up from Airport and transfer to Hotel on day 12. Lukla to Kathmandu flight ticket on day 12
  • 1 trekking guide & 1 porter (maximum 20kg luggage) will be provided during your treks.
  • Sleeping bag, down jackets, walking stick, if necessary.
  • TIMS & National Park entrance fees (trekking permit and entrance fees to National Park)
  • Porters & Trekking Guides’ salaries, meals & accommodations.
  • First aids kids, water purified tab & all necessary in mountains.
  • 23% VAT (Government tax and service charge).

What is not included?

  • All accommodations in lodges/tea houses during the treks.
  • All meals stated in the itinerary.
    • Breakfast x10
    • Lunch x11
    • Dinner x12
  • Personal expenses.
  • Items mentioned as your own expense.
  • Travel Insurance.
  • Tipping.

How to book?

Please fill the form below.









We kindly request that you fill in the online booking form. Otherwise, just provide us answers to the following questions directly through our email address sales@eyesonnepal.com

  • Subject: Cheap Everest Base Camp Trek 12 days 11 nights
  • Name:
  • Preferred date of the tour:
  • Number of pax:
  • Hotel name (for pick up and drop off arrangements):

Once we receive your details, we will reply you with a proposed itinerary and official quotation.

  1. If you are satisfied with our itinerary and quotation, kindly send us your confirmation via email.
  2. We will then issue the Confirmation Order and Invoice to you.
  3. Following this, you should make a 50% deposit to us via PayPal or to our bank account.
  4. 50% deposit will be paid by your side via either PayPal or bank in to our Nepal Company account. The remaining amount can be deposited after arriving in Nepal.
  5. We will issue the official payment receipt to you once we receive the payment.

Quick Inquiry

Blog

Customer Reviews


“Great Job Done !”

| | December 10, 2017 | Source: Facebook

Rating: 5

Thanks to Mr Sid and his team for the great and wonderfull arrangements during my teams trekking… Very humble and kind person… enjoyed the journey without any hiccups and worries… Will visit Nepal again with this tour agent surely… Great job done… Thanks once...


“Nagarkot Trek”

Eileen Lam | Singapore | August 21, 2017 | Source: Others

Rating: 5

Dipak and Siddar are wonderful with their hospitality. They would make sure that we’ll be well-taken care throughout our tour and stay in Nepal. I highly recommend their services to any of my friends who are heading to...


“Wonderful Trek”

Maria Mathias | Australia | | Source: Others

Rating: 5

“This trip was simply amazing. Our first time trekking in Nagarkot, more than exceeded our expectations. The tour guide, Dipak, suggested some beautiful spots and routes all the way up. Watching the sun rise over Mt. Everest from the Nagarkot view-point was simply amazing. Thank you Dipak for showing us some wonderful views of...

BOOK NOW